dijous, 28 de gener del 2010

Alarma per malalties

Aquest curs portem un seguit d’alarmes per malaltia que està sembrant la preocupació de moltes famílies del Jaume. Primer fou l’alarma generalitzada per l’arribada de la grip A; després la proliferació d’un virus que produïa —i encara produeix— una gastroenterits ràpida, que s’encomana molt fàcilment davant la proximitat de companys o de familiars; i finalment l’alarma s’ha disparat en saber que a l’escola s’han produït en tornar de les vacances de Nadal més de 10 casos de legionel·la, que han comportat hospitalitzacions en molts d’ells. Per sort, la direcció del Centre ens informava el dimecres 20 de gener que s’ha tallat el contagi i tots els xiquets i xiquetes que han emmalaltit ja estan tornant a l’escola sans. Gràcies que està sent així.

Entre tanta alarma lògica és d’agrair que la resposta de l’organització del menjador i de la del professorat general del centre siga tan ràpida i responsable:

  • Recordem que en el protocol diari del menjador l’escola ens vam avançar a l’amenaça del contagi per grip A extremant les mesures antisèptiques (tovallons de mans rebutjables; sabó especial...).
  • Davant de les creixents incompatibilitats alimentàries dels usuaris del menjador s’ha organitzat un curs adreçat per al personal de cuina i les educadores de menjador que explica en què consisteixen les distintes incompatibilitats alimentàries. L’actuació contra les gastroenteritis hi era inclosa.
  • I pel que fa a l’alarma de la salmonel.la, heu de saber que, en el mateix moment que se’n detectà el primer cas, Glòria Megia, com a encarregada de menjador inicià una investigació exhaustiva dels casos de malalties escolars de l’última setmana. Gràcies a aquesta rapidesa es detectaren més casos de la malaltia i la direcció del Centre inicià el protocol d’actuació. En molt pocs dies tot el personal de cuina es féu anàlisis bacteriològics i es portaren a analitzar mostres de menjar i aigua de les fonts i lavabos de tot el centre. La conclusió és feliçment positiva. No se sap d’on ha eixit el brot, però és segur que no respon a una intoxicació pels aliments en el menjador escolar, i el bacteri ja no es troba dins de l’escola, com a mínim en els llocs analitzats, que són els habituals. Esperem que així siga. Siga com siga, s’ha intensificat la precaució i el control de a higiene dels xiquets després d’utilitzar els lavabos.

Donem-nos les gràcies a tots per haver conservat la calma. No em pillaré les mans si vos assegure que estem en bones mans i que l’actuació dels responsables escolars (la directiva i el menjador) sempre ha estat clara, transparent, contundent i d’una gran sensibilitat envers les famílies afectades. Així ho seguirà sent perquè la seua professionalitat fa que treballen sempre d’acord amb aquests valors irrerenunciables.

Antoni Torreño (President de l’AMPA del Jaume I).

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No més volia fer un aclariment, no es tractava de legionel.la sinó de salmonel.la.

Anònim ha dit...

Moltes gràcies, anònim. Corregim el text del lapsus: en la primera ocasió que ens referim a la "legionel·la" calia que apareguera "salmonel·la". Sort que les paraules s'entenen pel context i després s'aclaria. Només faltava sembrar una alarma major de la que n'hi ha ja!

Anònim ha dit...

Moltes gràcies, anònim. Corregim el text del lapsus: en la primera ocasió que ens referim a la "legionel·la" calia que apareguera "salmonel·la". Sort que les paraules s'entenen pel context i després s'aclaria. Només faltava sembrar una alarma major de la que n'hi ha ja!